< div id=”header ”>< / div>

fredag 13 december 2013

Rätt kön och rätt ålder avgörande när MP:s valberedning satte listan i Varberg!

Gubbrensning på gång i Varbergs miljöparti? Ja annat kan jag inte tolka valberedningens förslag till lokal lista i Varberg som nu skickats ut till medlemmarna i dagarna. Valberedningen som valdes på tidigare årsmöte bestående av Karin Ekeborg och Lars Hellsborn har presenterat sitt förslag

Två av kf-gruppen föreslås få fortsatt förtroende på valbar plats vad gäller plats 1 och 2. Förutom Karin Ekeborg själv som ingår i tvåmannaberedningen är det nuvarande gruppledaren och ks-ledamoten Stefan Edlund som också är aktuell på regionnivån.Med hänvisning till strikt könskvotering där kvinnor ska prioriteras föreslås dock att Karin själv flyttas upp ett snäpp från tidigare listan och Stefan tar ett steg tillbaka.

Då möjliggör man också att RÄTT kön enligt miljöpartiets väljarkår får företräde på topp-positionen. Frågan är dock om det är så välbetänkt om det är RÄTT person då miljöpartiets starkaste väljargrupp är kvinnor 18-29 år och det finns de på listan som uppfyller de kriterierna. Personen i topp tillhör själv den svagare delen i väljarkåren.. Det finns också ett koppel män som uppfyller kriteriet av vara yngre men ganska oprövade i politiska sammanhang på listan.

Valberedningens förslag är att befästa kontinuiteten med de två som är i topp samt möjliggöra förnyelse av de som kommer därefter. Det som händer är naturligtvis att det finns en strategi att sortera bort främst äldre medelålders män men också att få fram rätt person till rätt platser som regionen uttryckte det när regionlistan skulle tas fram.

Jag vet inte vad som är rätt eller fel men det känns ändå som att kön och ålder har haft avgörande när valberedningen format listan i stort. Två platser anses vara säkra och de som möjligen kan ta kryss vad gäller miljöpartiets lista i övrigt är yngre kvinnor alternativt yngre män som är placerade högt på listan. Där kan omvälvningar ske i själva valet som kommer först i september 2014..

Inga kommentarer: