< div id=”header ”>< / div>

söndag 27 oktober 2013

Miljöpartister i Halland på konferens tar sats inför supervalåret 2014 !

miljöpartister i Halland i gamla fängelset på Varbergs Fästning
Varit på kommun- och regiondag med miljöpartister från hela Halland på Varbergs Fästning. En ganska komprimerad upplevelse i ganska antik miljö. Ganska inte det ideala för en IT-människa som jag med uppsättningar som Ipad och Androidtelefoner och med behov av något lugnt ställe att blogga på.

I vilket fall så träffades det människor med olika typer av uppdrag och med olika erfarenheter i miljöpartiet. Det handlade mycket om hur den politik som vi gick till val på har fått något gehör. Det finns toppar där utvecklingen gått rasande fort, utmaningar där det finns saker som är på G och det finns bromsklossar och stötestenar och bottenprojekt där vi själva inte orkat med eller tagit tag i frågan.

Det gäller ett år kvar av mandatperioden att fundera på vad krutet ska läggas och hur vi fullföljer. Själv noterade jag två saker som inte verkar gå framåt: Miljöarbetet sett till de nationella kvalitétsmålen och Jämställdheten.  MP har ridigt länge på att vara ett "miljöparti" men som jag själv ser det i sin breddningssträvan tappat en hel del av sitt grundfundament och fallit in i "allmänpolitiska frågor".

Det finns en hel del i kritiken av "Grön tillväxt" om det är BRA tillväxt eller bara ett sidospår på all annan tillväxt? Jag skulle vilja ha en fundamental diskussion där MP utmanar det ständiga tillväxtsamhället med ständigt växande konsumtion. Där anser jag bara att MP är en "nisch" men ingen direkt utmanare då partiet ställer sig öppet att ingå i regeringar utan att idag veta vilka köttben medspelarna lämnar till MP för att ingå i en sådan regering. Sedan är det dock i regering MP kan få igenom politik frågan är bara med VILKEN politik?

Jämställdheten där MP vill främja fler kvinnor i politiken och helst yngre förmågor. De faller ofta ifrån och vilka tar då deras platser. Jo vi gubbar oftast och det bör finnas en mer strategisk planering att inte bara ge kvinnor uppdrag, utan också få dem att stanna i politiken, ha tid med möten, backa upp och assistera. Kvinnor har oftast tyngdpunkten i sina familjer med barn och i valet mellan politik och familjen/barnen så är det väl ingen tvekan att det är uppdraget i politiken som får ge vika.

I övrigt en intressant helg som det borde vara fler av emellanåt. Nyttigt att träffa andra miljöpartister och denna gång på regional nivå. Utmärkt att alla som inte vill, får eller kan åka på centralt upplagda kommun- och landstingsdagar nu kunde vara med. Tack MP i Halland som arrangerat detta!

Inga kommentarer: