< div id=”header ”>< / div>

söndag 6 oktober 2013

Jobbskatteavdraget - för fortsatt konsumtion och drift!

Begränsat och blir dyrare att utvinna
Intressant blogg här om vårt oljeberoende och en motion från Per Bolund (MP) som vill prissäkra industriell produktion av biodrivmedel. Liksom mycket av det som gäller för sol och vind behövs det garantier i ett läge där samhället är fokuserat till om vi ska fortsätta med olja och kärnkraft som drivmotor i tillväxtsamhället.

Från andra håll talas det om att snedvrida marknaden om staten går in och subventionerar. Men marknaden hoppar på där det finns lönsamhet oberoende av politikerna dessa sätter bara upp spelregler. Det livsviktiga för politikerna är annars att hålla igång konsumtionsutrymmet, det som gäller plånboken just nu. Det finns andra politiker på lokal och regional nivå som är intresserade att plocka från det utrymmet i form av skattehöjningar eller avgiftsthöjningar för sin politiska legitimitet.

Ja bara man betalar
Om nu Hallandstrafiken passar på att höja avgiften är det för att de vet att det behövs fler tåg och tätare turer på Västkustbanan också vad gäller stadstrafik bussar i kommunerna. Inte för att försvåra för resenären att ekonomiskt men en del med smalt utrymme kommer nog att tolka det så. Ska det tas av skattekollektivet finns ju också konkurrens regionalt av att det finns en kvalitativt bra sjukvård att stoppa hål i också. Fler patienter att serva kräver mer resurser.

Om nu ett av jobbskatteavdragets syften är att begränsa löneökningar och att en del av detta utrymme tas ju igen av kostnadsökningar som kommer ändå ( och vi bor ju lite olika i landet där vi drabbas) olikt hur kommun och region håller skattesatsen och hur de ska ha det med sina avgifter.

Det kostar att ha hund
Själv står jag i det enkla dilemmat att avgöra ska jag prenumerera på den och den tidningen, köpa årskort på Friskis eller vad? För den som VET att det ramlar in ett jobbskatteavdrag så kanske man fortsätter som förut. Men alla har inte den sitsen. Dessvärre är oppositionens partier i ett dilemma att de tänkt sig andra utgifter istället för jobbskatteavdraget. Problemet är att de inte kan enas bättre och S utmärker sig att vara de mest ambivalenta idag vad de vill eller inte vill framöver. De kan ju få statsministerposten efter nästa val.

Inga kommentarer: