< div id=”header ”>< / div>

söndag 22 september 2013

Tyskland går till val!

Tyskland går till val och ändå finns det ganska dålig kunskap och uppmärksamhet om det kanske ledande landet i hela EU och den politiska kulturen där.Jag fick min modersmjölk när jag följde tyska gröna innan ens miljöpartiet var påbörjat i Sverige. Tysk politik var för mig något stelt och förutsägbart innan och inget för yngling som jag. Däremot var jag intresserad av den tudelade staden Berlin och det tudelade Tyskland öst och väst.Något som nu alltmer bleknar ju längre tiden går att det varit så.

Minnet är kort och en ny generation tyska väljare går till val.Nu är det inte minnen från Andra Världskriget som går igen utan Kalla Kriget. Dock är den nya generationens politiker inte riktigt där. Merkel med erfarenhet från gamla öst lär vara i sitsen att välja CDU+FDP eller CDU+SDP.

De Gröna ser ut att göra ett sämre val än vad jag och tidigare opinionsmätningar förutspått. SPD kan ju tänka sig gröna som allianspartner men då kräver det stöd även från vänstern (Die Linke) som är likvärdigt stora i opinionen som De Gröna. Men inte populära hos SPD på högre nivåer där det krävs stabilitet och breda överenskommelser.

Uppstickare som AfD (alternativet för Tyskland) med eurokritiskt budskap och hur Tyskland hanterar skuldkrisen kan ställa till det .Tidigare trodde man att Piratpartiet skulle bli det men har backat ju närmare valet kommer som "protestparti".Piraterna tycks däremot vara bättre på att hämta hem röster på delstatsnivån och möjligen har de en plattform inför kommande EU-val.

Intressant är också att väljarna har två slags röster men att valdeltagandet inte är speciellt högt jämfört med nordiska förhållanden. Trots det komprimerade Tyskland finns det olika kulturer hur väljarna röstar beroende var delstaten ligger, storlek och vilka som styr. Många  leds inte bara av CDU+FDP utan också av andra koalitionsbildningar där oppositionen till regeringen i förbundsdagen gör allt för att de inte ska få absolut majoritet även där.

Något som kanske skiljer Sverige från Tyskland är att både det socialdemokratiska och gröna systerpartierna är betydligt mer europavänner i Tyskland.Möjligen finns det en avoghet hos många i de svenska  motsvarande partierna att se framgångar för dessa som något att inte prata högt om.Här finns ju en egen liten ankdamm att simma i ,där vi ska hävda nationella intressen och ett "eget" EU-val att fiska röster till.

Inga kommentarer: