< div id=”header ”>< / div>

lördag 21 september 2013

För ny energiuppgörelse kommer det att krävas ett val emellan

Ringhals utanför Varberg
Vi har det här med kärnkraften där S öppnat för en ev avveckling och även V ställer hårda krav på att det ska finnas med i en rödgrön regeringsplattform. Inte helt överraskande ställer sig nu MP bakom avveckling av minst två reaktorer nästa mandatperiod.

Det låter nog inte otroligt att utan att vara energiexpert minst två reaktorer om fem år har minskat sin driftkapacitet så mycket att de genom att stått still lika gärna kan gå i pension.Vad det handlar om är om politikerna börjar ställa krav på vilka det är i förtid kan kompensationskrav komma om"förtida avveckling" därför borde man inte köra aggregatexercis för mycket i media.

Vad gäller att tillgodose elbehovet finns det succesiva effektiviseringar, förbättringar i nätöverföring och pushning och utbyggnad av alternativen som hela tiden minskar behovet av kärnkraftselen. Vad politikerna gjort är att genom Strålskyddsmyndigheten sköter det här med säkerheten har det blivit en icke-fråga vilka som ska tas ur drift eller stoppas. Förmodar att S ev.kan gå med på att vi inte ser något behov att bygga nya reaktorer och därmed blockerar det C öppnade för genom att gå med i en energiöverenskommelse inom alliansen.

Jag ser det som en välgärning att också blockera SD från en vågmästarroll i energifrågan då de är det mest kärnkraftspositiva partiet i riksdagen utan att ens nämna deras "hjärtefråga" och försöka få med sig centern. Idag innehar centern en central position att inneha just alliansens energiministerpost och är lite skakiga kring spärren och allt det där så det krävs nog ett val för att nåt annat ska ske i energifrågan politiskt.

Ser det inte som otroligt att rödgrönt som gruppering blir större än alliansen men att SD befäster sin vågmästarposition efter nästa val. Tyvärr är det så att fler frågor pendlar samtidigt att vara EU-frågor och vissa är efter nationellt fattade beslut. Om EU gjort södra Sverige genom införandet av elzoner kärnkraftsfritt är inte vi i mellan och västra Sverige det. Då kan det bli en transfetthistoria av alltihop där beslut på olika nivåer ner till konsumentens egna val till en verkligt delikat fråga vem som ska fatta det avgörande beslutet..

Inga kommentarer: