< div id=”header ”>< / div>

lördag 3 augusti 2013

MP spelar poker med socialförsäkringarna men skippar jokern i leken!

Gunvor G Ericson gruppledare och taleskvinna för MP i socialförsäkringsutskottet meddelar mig att "medborgarlön är ingen framkomlig väg " utan istället går Gunvor G ut med en "kompromissmodell" som antagligen förkastas av både S och Alliansen men ska föreställa något grönt.

Jag har tidigare varnat för den position kongressen försatt MP i att vara något slags mellanting mellan V och S. Det finns naturligtvis inte något läge i realpolitiken att föra fram medborgarlön/basinkomst mer än som en utredningsmodell. Socialförsäkringsutredningen har därvidlag redan fastställt att ett betänkande inte kommer ifråga förrän januari 2015. Men MP:s försök att kompromissa landar i att någon trovärdighet inte finns om inte en MP-kongress anger tonen. Den ligger sannolikt i ett läge att INGEN kompromiss i dagsläget kan uppnås med NUVARANDE regering.

Jag som står för medborgarlön/basinkomst-tanken mer konsekvent ser att MP egentligen inte har nån politik alls vad gäller grundtryggheten. Det finns för dålig facklig uppbackning samtidigt har ju även miljöpartiet succesivt förskjutits att hamna på moderaternas arbetslinje fast MP ska vara något mer "grönmålad" i sin variant av arbetslinje. Således är kompromissen ett hopkok som i all hast kastas fram för att ha nånting att komma med.

Ett grönt parti bör rimligtvis vara långsiktig i sina ageranden. MP får inte vara med i pensionsutredningen, ställs undan i en del långsiktiga frågor förbehållen S + allianspartierna. Sedan det rödgröna samarbetet avbröts är det kortsiktiga utspel och positionsbestämning som gäller. Opinionssiffror och triangulering och taktiska bedömningar avgör mer än sakliga långsiktiga överväganden.

I vissa fall kan det vara bra att inte ha någon belastning bakåt i andra fall typ flykting- och arbetskraftsinvandring verkar MP inte bry sig ett skit om den faller ihop efter nästa val vilket mest gynnar SD. SD är samtidigt regeringens stödparti i de fall den inte gör upp med S ELLER MP. Vad gäller socialförsäkringarna gör nog hellre S upp med alliansen eller delar av den efter valet. Då får MP anpassa sig till det men att slänga ut medborgarlön/basinkomst är samtidigt att slänga ut min röst till något annat parti än miljöpartiet.

Inga kommentarer: