< div id=”header ”>< / div>

torsdag 2 maj 2013

Vad är rödgrön politik idag?

Intressant nu ca 1,5 år före nästa val min inställning till hur jag ser MP:s deltagande i en ev rödgrön regering efter nästa val. Förra valet var Lars Ohly och Mona Sahlin en stötesten jag reserverade mig mot att de fick social resp statsministerposten när vi fastställde listorna till MP i regionen och till riksdagen.

Rödgrön statsminister?
Inte för att det hade någon större betydelse som nr 10 på en valkretslista men dock av betydelse att tillhöra en av Sveriges borgerligast dominerande sådan Halland där MP i regionen snart kan fira 25-års jubileum att varit styrande i en fempartiallians i regionen.

Nu har ju V:s respektive S partiledarskap bytts ut och jag tycker sammantaget Jonas Sjöstedt är en bättre partiledare än sin företrädare. Men att ställa ultimativa krav som att förbjuda vinster i välfärden för att ingå regering hänger det på S och MP att acceptera det eller inte. Jag kan inte tänka mig V i regering men gärna Jonas Sjöstedt som personligt överträffar både Stefan Löfven och Gustav Fridolin med parlamentarisk erfarenhet i EP-parlamentet och nu i riksdagen.

Vad gäller Stefan Löfven ett helt oprövat kort i politiska parlamentarisk spelet men med samma bakgrund som mig i Metall. Det enda riktiga fackförbund jag tillhört är han kanske bra som fackföreningsledare och S-ledare men ingen statsministertyp som jag tror mer ser V och MP som bihang i en ev. regering.

En som är van att samarbeta med MP i regionen Halland är Tommy Rydfeldt liberal från Kungsbacka vars synsätt jag ofta delar vad gäller att analysera förutsättningar för en rödgrön regering.. Jag själv kommer inte att förnedra mig att stå på en MP-lista till något riksdagsval där jag ena gången kallas rödgrön och nästa gång
ska bara vara grön. Jag har varit grön hela tiden men vet att både ettan och tvåan på nuvarande listan i Halland Agneta Börjesson och Ermin Skoric inte hade några problem att kalla sig rödgröna.

Det kommer att inför nästa val bli intressant att följa spelet och framtagande av listor denna gången. Jag var ju en av valberedarna förra gången och vet hur hårt vi jobbade för att få klargöranden och tydlighet vad gäller personer och kandidatur. Denna gången är den rödgröna oppositionen ett smömos mot förra gången då det lades gemensamma förslag vid denna tiden inför valet.. Möjligen bör jag lämna MP helt och det är mer en fråga om när än är med i ett parti jag inte tror på längre men alternativen är i dagsläget sämre.

Inga kommentarer: