< div id=”header ”>< / div>

lördag 4 maj 2013

Tillväxtpolitiker bygger luftslott - du betalar notan!

Varbergs kommun har haft intressanta föredragshållare som är framtidsinriktade och tillväxtkritiska på kulturhuset Komedianten. Alla har det gemensamt att vi har begränsade möjligheter att med hjälp av konsumtion dra igång samhällets utveckling.

Lamm 
Det talas om ny teknik, fler i arbete, ökad kunskap och grön tillväxt som lösningen på våra problem. Möjligen har man redan där inte insett att jag sett verkningarna av de som trodde på detta efter över 30 års erfarenhet av att tro på budskapet. Vi bygger upp skulder, konkurser, rikstagande, luftslott även i det gröna landet. Det gäller inte bara s.k. tillväxtivrare i traditionell mening utan de som kan kallas stigfinnare och ville gå före som offrats till misären på altarets pelare.

De som varit här i Varberg och föreläst är : Stellan Tengroth, Fredrik Warberg och Björn Forsberg vars föredrag jag själv gått på. Som jag ser det krävs en omställning på alla plan som kommer att möta konflikter och som inte kan lösas genom att som politikerna tror att gör alla jobb gröna. Det kräver ett annat synsätt att utveckla en "informell sektor", att låta individer och människor i samverkan växa, inte enbart företag som bygger på att vi urbaniseras in i megastäder, att transportberoende ständigt ökar och att kunskapen specialiseras och att det krävs allt högre kompetens även för lågkvalificerade jobb.

Själv boende i en kärnkraftskommun Varberg som ännu inte påbörjat någon kärnkraftsavveckling, finns tidigare sår av  det som byggde staden genom stenbrytningsepoken. Stora sår i naturen som betraktas som "naturliga" men totalt omöjliga att få tillstånd för idag inte minst inom strandskyddsområde. För att acceptera något som känns ont måste något gott finnas med. Idag tror vi på konsumtionen som godis men vad gör vi rovdrift på människor, oss själva,djur och natur?

Många lever i personliga skuldbubblor och värden som kräver tillväxt. Övertron är att staten ska hjälpa oss och politikerna fixa till det. OM nu vi ska fråga oss vilken tillväxt vi vill ha måste skulder avskrivas, risker kräva försäkringar för att skydda vid omställningar och konkurser. Det ska "någon" betala. Varför har jag CSN-lån på 211.000 som gäller enbart förlegad gymnasieutbildning? Jag tog risken själv men har betalningsansvar. De LO-lån på 30.000 som jag hängs på från 80-talet finns bara en skuldsanering som kan avskriva då jag saknat inkomster.

Gäller bara frågan om vilken tillväxt vi vill ha de som är oskyldiga lamm inom ungdomskullarna? De är ju första- och andragångsväljare och attraktiva inför kommande val att pracka på budskapet om den omöjliga tillväxten. Det är de själva om 20-30 år som får stå för notan och får skylla sig själva att de inte hängde med i tillväxtkarusellen? Då ligger dagens generation politiker tryggt nedbäddade på nån kyrkogård.

Inga kommentarer: