< div id=”header ”>< / div>

måndag 6 maj 2013

Mina intryck av partiledardebatten är att rödgrön politik inte känns färdigdiskuterat som regeringsalternativ!

Partiledardebatten i SVT kanske inte gick helt Gustav Fridolins väg mycket beroende att han själv gör MP till Stefan Löfvens underlag ,att det är något de får fixa till efter valet om olyckan är framme som Annie Lööf uttryckte det.

Regeringsfixare
Även om jag delar motståndet mot stora delar av alliansens politik där de tvingas att se till att SD inte röstar emot typ jobbskatteavdrag är jag inte nöjd med att man mörkar vad som är rödgrön sammanhållen politik i en ev. regering. Både S och MP har ju båda i långa stycken i efterhand accepterat alliansens lösningar och tänker sig inga långgående reträtter eller återställare som t.ex. Jonas Sjöstedt tänkt sig för att V ska stödja dem.

Mycket av jobbpolitiken kommer att vara S uppdrag att sköta i en annan regering. Tanken verkar för MP:s del att kila in sig i frågor om skola och klimat. Det är ju helt uppenbart att Fridolin utmanar Jan Björklund både som vice statsminister och utbildningsminister. Men fördelen här är att Jonas Sjöstedt i så fall ligger närmare som har folkets stöd att förstatliga skolan än vad Fridolins "mainstream"-linje har som inte ens Björklund delar.

Arbetskraftslager
Om vi ser till klimatfrågan och inte gör det till köttskatt eller något annat som miljöpartister försöker driva så är det järnväg och att bygga om miljonprogram som det gör mest ont hos Fridolin. Inga märkvärdigheter som inte själv S kan ta hand om. Inte ens Sjöstedt lär ha invändningar.

Att reducera jobbfrågan till regelkrångel för småföretagare som Fridolin gör är att gå in på borgerlighetens mark där jag tror han går bet. Den typiske småföretagaren är inte rödgrön och ser inte hur ett block dominerat av LO ska kompenseras av ett MP som är bättre än alliansen av idag.

Det är ju snällt av S att utlova extra tjänster för fas 3-folk till avtalsenlig lön och MP:s värnade om småföretag på landsbygden men det behövs en mer sammanfogad politik om både S och MP ska kännas trovärdiga som motalternativ till alliansen. Mycket är öppet ännu inte minst hur alliansen som känns idéfattiga kommer att hantera höstens budget framöver.

Inga kommentarer: