< div id=”header ”>< / div>

lördag 11 maj 2013

Gustav Fridolin lägger spåret för miljöpartiet!

Personkult Gustav Fridolin är på gång att byggas upp i Miljöpartiet. Oberoende av vem som blir statsminister i nästa regering är vice statsminister-posten vikt åt honom. Oberoende av vad partiet har fär åsikter lägger HAN in sitt veto och oberoende av väljarnas röster kommer språkrörets röst att väga tyngst.

Ja jag kan egentligen sluta blogga här. Men redan i detta stadium en bra före valet är det dags att utfärda varningstecken. 1)  S vill redan nu ha samling kring Gustavs favoritfråga skolan. Detta kanske då avlövas som valfråga alternativt något annat parti kan få fotfäste att driva frågan med annan ingång än som lärare alternativt annan typ av lärare? 2) Andra frågor än skolan kommer bort i MP:s A till Ö och ger utrymme för andra partier att hitta en profil. 3) Personer med annan profil än Gustavs kommer bort i MP och språkröret kommer att omges med ja-sägare och personer som bara håller med.

Det här med att nischa partier gav folkpartiet en valvinst 2006 som gick ut ganska massivt med skolan som profil och mycket riktigt tog hand om utbildningsdepatementet. Det verkar som Gustav Fridolin är sugen på att ta över den stafettpinnen. Om nu MP i stort historiskt varit ett sosse light under S tidigare regeringsperiod och inte suttit i regering krävs något nytt än att vara något nytt folkpartiet med lite garnering av miljö- och klimat men med skolan som profilfrågan.Det blir lite "tråkigt" om jag får säga det så.

Miljöfrågan har kommit i skymundan och är ingen väljarhit. Klimatfrågan är bred och kräver många lösningar på bredden, djupet, långsiktigt och internationellt. Skolan kräver samförståndslösningar och en mittenstrategi.
Ett parti som "haussats" hela tiden efter valet 2010 kan inte räkna med att gå ohotat fram utan tuggmotstånd. Andra partier lär sig vad som går hem hos väljarna, vissa saker kan lösas före valdagen och partier som ska stöpas efter en viss typ av partiledare ger ofta ett kanske stabilt uttryck men kan uppfattas som ganska harmlöst i regionala och kommunala delar där andra frågeställnigar kräver annat fokus. I vilket fall som helst har Gustav Fridolin lagt ribban.

Inga kommentarer: