< div id=”header ”>< / div>

tisdag 28 maj 2013

Är avvikare välkomna i MP sen partiet gjort vänstersväng efter kongressen?

Avvikande boende om man inte är pendlare
Det börjar lägga sig nu efter MP:s kongress från grönt parti till "grönt vänsterparti". Ja tydligare än så kan jag inte beskriva förtydligandet. Vad gäller kongressen går det inte att kräva enskilda ombuds ansvar för det framgår inte hur enskilda ombud har röstat då ombuden framstår i kollektiv form.

Däremot kan jag inte låta bli att ge reflektioner på som Mats Höglund skrivit på facebook:

" Mp är idag ett parti som är emot medborgarlön/basinkomst, men för arbetstidsförkortning. Den troliga effekten av detta är väl att de som är för medborgarlön/basinkomst, och som tycker att det är en mkt central fråga, fortsätter att lämna partiet. Dvs att den sortens systemkritiska idéer och personer rensas ut. 
Frågan är dock i så fall vilket riksdagsparti som dessa skall rösta på? Och vad partiet numera vill: att de som inte har lönearbete skall få försörjningsstöd?! Och vad partiet skall göra med Annika Lillemets och Valter Mutt, som faktiskt har rätt hög ställning i partiet som riksdagsledamöter. Ska partiet ta dem i kragen. Eller skall de låta dem hållas? Partiet är också emot penningreform och "snack om FRB". 
De har istället gått in för bankdelning, som de upplever som "mindre flummigt". Om man ser på dessa tre områden: ML, arbetstidsförkortning, bankpolitik, så är Mp = V. Pga nej till ML, ja till arbetstidsförkortning, nej till penningreform men ja till bankdelning. Det är för övrigt också samma politik som S för, eller iaf drar åt."

Av döma av ett rapportinslag 20 min in här framgår följande: Jonas Sjöstedt (V) välkomnar beslut vad gäller: höjd arbetsgivaravgift för unga, 35-timmarsvecka och att vinster ska återinvesteras. Åsa Romson (MP) svarar att Jonas Sjöstedt är välkommen som medlem. Förutsättningen är att han accepterar hela den gröna politiken.

Ja vad är det som skiljer då och står det inte ganska klart att MP INTE accepterar avvikare utan det gäller att anta hela paketet, konceptet eller affärsplanen om man så vill? Tydligare beskrivning kan inte ges av ett språkrör utan att Per Gahrton ska bli förbannad och nästan kasta ut tv:n när Mats Knutson gör sina analyser sedan.

Streamat boende för folk som inte vill avvika
Sedan kommer den obligatoriska frågan vad som händer efter valet och vad händer fram till valet. Ja om vi undantar den delikata frågeställningen som MatsH ovan formulerar så finns en kongress till att rätta till saker innan september 2014 i huvudsakligen valmanifest och lite andra justeringar så är det val i Norge och Tyskland i höst. I Norge ställer MDG upp som ett alternativ som inte finns i Stortinget och alltså inte är med i en "rödgrön regering". Hur mycket bror och syster är MP med vem i norsk politik?

Tyskland har  Allians90/De Gröna som inte har för vana att sitta med i regeringar med vänsterinslag då det förknippas med dåvarande kommunismen i öst. Men partiet är dubbelt så stort som MP i Sverige i opinionen och har en mycket mer mångfacceterad partibildning och en helt annan bas än det svenska MP. Inte minst synen på euro och Europasamarbetet skulle reta gallfeber på svenska miljöpartister. Dessutom var de tyska gröna mycket mer pådrivande att få stopp på kärnkraften än vad svenska MP varit inte minst efter Fukushima då partiet nådde toppsiffror på 30% vilket gjorde samtliga partier till kärnkraftsmotståndare.

Inga kommentarer: