< div id=”header ”>< / div>

söndag 28 april 2013

Makten i regeringsställningar i Europa tillhör mittens rike!

Man kan fråga sig vad gäller krisländer i ekonomin varför alltid partier till höger tycks dra längsta stråt? Denna gång Island. Läs Jonas Sjöstedts analys ang isländska valet. Så har vi Italien med en grå regim. Lägg därtill länder som Grekland och Spanien så är länder som är bankrutta fästen med nedskärningar och stor arbetslöshet inget som gett fäste precis för några vänster-regimer. Precis som på Island har vänstern blivit bortröstade och Italien drabbats av en halvmesyr till regering.

Europas främste makthavare Angela Merkel
Jag frågade för några år fd språkröret Peter Eriksson  hur det står till med gröna partier som med fördel gör sig bra i länder med relativt bra välstånd men tycks ha svårt att få genomslag i länder i öst- och i sydeuropa. Inget vettigt svar.Själv var jag i Polen 1996 och frågade studenter i Poznan vad de hade överst för önskemål:

Polska studenter då (1996)ville snabbt som katten integreras in i EU, ha så lite som möjligt med ryssar att göra och modernisera landet och få bort den gamla ineffektiva strukturen. Polen idag har blivit som de ville med i EU, med i NATO och med de högsta tillväxt-talen inom EU. Polen har inget behov av att ha euro som valuta och heller ingen återvändo till något slags vänsterstyrt.

Så har vi då Nordens stabilaste och tråkigaste land Sverige sedan SD kom in och blev en del av partilandskapet. Om nu Ny Demokrati som snabbt flög in och lika fort flög ut tycks SD fått fotfäste. Ligger man med en nedåtgående trend på den nivån SD ligger efter alla tumult, inre spänningar och bråk det så har de ju det och de är ju till 90% alliansens stöd.

Problemet i Sverige är att "missnöjet" liksom i andra länder med betydligt sämre ekonomi verkar kanaliseras utifrån väldigt kortsiktiga opinioner. Det ska hända nu, det ska hända snabbt men det håller inte nästa gång väljarna ska rösta igen. När röda eller gröna partier gör en Obama och vinner två val i rad ska även jag tro på deras blockpolitik men inte innan. MP i Sverige fiskar röster vänsterut men det är inte där makten sitter.

Inga kommentarer: