< div id=”header ”>< / div>

torsdag 11 april 2013

Kärnkraften en avvecklingsfråga men politikerna duckar!

En övervägande del vill avveckla den kärnkraft som finns och en allt färre andel tror på utbyggd kärnkraft. Det finns tillräckligt med fakta för att kunna planera för en utfasning av kärnkraften. Men när det största partiet S behandlar frågan styvmoderligt som något man ska mörka med i traditionell stil typ linje 2 med alla dörrar öppna är det som man vill ha kakan kvar och ändå äta upp den.

Då framstår det inte särskilt angeläget att byta regering möjligen att åstadkomma en mer blocköverskridande överenskommelse men när och vad ska den ha för innehåll? Om nu klimatfrågan är viktigast ska då den s.k. rena kärnkraften underordna sig detta eller är det strikt EU-beslutet som gäller vad gäller klimatåtagande och Sverige sen har gjort sitt? Svenska industrier utomlands ska de ingå - Vattenfall är väl ett bra exempel.

Ska reservkraften användas till export och hur mycket då för att säkra jobben och välfärd? Skatter och ekonomi är viktigt och att ägarna till en kärnkraftsavveckling säkert kräver ersättning om de lagda investeringarna inte får plocka hem de vinster som förväntas.

Vi har ju Barsebäck med facit som i sig inte innebar någon kärnkraftsavveckling snarare att trycket ökade på de andra kärnkraftsorterna. När det sedan infördes olika prissystem med elzoner märks detta tydligt. I elzonen där Barsebäck finns i stort sett hela södra Sverige där är inte facken nådiga när elintensiva industrier läggs ner eller får problem. Återstår att se hur detta kan utjämnas då även en massiv utbyggnad av alternativ tar tid och förbättring av nätet kan utvecklas.

Att centern visar sprickor men just i den region Halland där vi har två elzoner har ändå centern en tydligare inställning än centern i övrigt ang kärnkraftavveckling och att bygga ut alternativen främst vindkraften. Jag kan därför inte som andra kritisera C som man kan göra i andra delar av Sverige för de har gått igenom sin svekhistoria och säkert lärt sig av den. Svårare är det nog för S här att inta någon annan inställning än den som Stefan Löfven har. För MP kan det bli mer problematiskt då det inte med automatik bara går att bygga vindkraftsparker utan att det möter lokalt motstånd av miljö- fågel och naturintresse på de platser som kan vara intressanta om inte vårt svenska försvar lägger sig i med andra skäl att avstyrka.

Inga kommentarer: