< div id=”header ”>< / div>

tisdag 30 april 2013

Enade vi stå söndrade vi falla!

Så har då de tre partierna som jag var (är?) en del i lagt sina motförslag till alliansen inlindande i paket . Ja även i min kommun sitter vi med budgeten och lägger fram paket. Det räcker inte att vi är överens om att t.e.x. skolan ska ha ett tillskott på bu och bä om vi inte är överens om paketet.

Bara för en dag -blott ett ögonblick i sänder
Vad händer då om de rödgröna partierna varit en majoritet med S som största parti? I kommunen finns det som bekant taktikröstning att tillgå och i den slutar det nästan alltid med att S version ställs mot alliansens och då får andra partier välja vilket paket de föredrar. Har någon lagt sitt eget paket så reserverar man sig till förmån för det och avstår i slutvoteringen.

I riksdagen kan det bli mer intressant för i ett sådant läge riskerar ju även S att åka på däng om de inte är större än alliansen och det lär de inte bli hur som helst. Att V och MP vill ingå i en regering står väl halvklart men S agerar som de är ensamma på täppan. MP lägger sig med rätta mer mot mitten så att V i det närmaste blir ett automatiskt stödparti för S om det förslaget ställs mot alliansen. I det läget bör gälla samma sak för SD vad gäller alliansen - kanske - de har också en nyckelroll.

Det finns många inom MP som är s.k. "vänstergröna" och fungerar lika bra som vänsterpartister i en praktisk beslutsfunktion och som underminimerar MP:s roll att faktiskt få igenom en del av sin politik.De blir bara en stödtrupp att S får igenom sin i ett sådant läge. S kan ju redan nu suga åt sig de som är i den riktningen.

Vad som blir kvar av grönt i regering
Värre är det för MP som kan få en avgörande roll efter det att man släpper fram t.e.x Stefan Löfven som regeringsbildare. Dels måste regeringen inte likna ett VU där hela havet stormar efter en vecka utan ett rejält grönt inslag och en regeringsförklaring som inte är en bakfyllevända där klimat- och miljö blir ett bihang.

Bollen ligger främst hos socialdemokraterna att bevisa att man är ett dugligt regeringsparti och med två av de viktigaste lagspelarna utanför riksdagen : Stefan Löfven och Magdalena Andersson är inte den rollen trovärdig. Det behövs tydliga avsiktsförklaringar tillsammans med Vänsterpartiet och ännu hellre med Miljöpartiet före valet om vad som händer vid ett visst parlamentariskt läge. I annat fall lär det bli en turbulent valrörelse där en splittrad opposition var för sig spretar med olika budskap medan alliansen samordnat lägger upp sin valplan och SD blir dark horse återigen.

Inga kommentarer: