< div id=”header ”>< / div>

fredag 5 april 2013

Arbetslinjen gemensamt för alla riksdagspartierna att "indefiniera" och "utdefiniera" människor!

Läste i DN en intressant artikel om "insiders" och "outsiders.För många år sedan kom en författare norsk professor i rättsociologi Thomas Mathiesen ut med en del läsvärda böcker . De jag läste är samlade i en bok nu och kan beställas här. Vad det handlar om är att inte bli "indefinerad" eller "utdefinerad" utan hitta länken däremellan  - att INTE bli som DOM. Läs mer om detta här

I arbetslinjens Sverige som är målet och syftet för samtliga partier i riksdagen gäller det att disciplinera in allihop i gemenskapen. Det kan ske på olika sätt men målet och syftet är densamma. Tillväxt till varje pris, triangulering och strävan efter makt.

När nu S-partiet fokuserar sig vid företagandet som utgångspunkt inser nog den gamle Metall-basen att det är där makten sitter i näringslivet och inte i de fackliga organisationernas bas. På samma sätt har MP transformerat om sig att bli ett skolparti från att i början varit ett renodlat miljöparti. Bildning och kunskap banar vägen för insikt och förändringar, inte plakatpolitik på gatorna och stormöten.

Huruvida dessa lyckas bli insiders bland väljarna återstår att se men målet tycks vara att bryta alliansens maktmonopol som de haft sedan 2006. Det bör bana vägen för att "outsiders" inte får utlopp i de gamla partierna eller i samhällssystemet. Det är bara det att så länge alliansen är förknippade med makten så upptäcker inte många att det kommer att bli marginella förändringar i samhället men stora i regeringen.

partiledaren MP
Om opinionsmätningar styr vad folket tycker så anpassar sig ju makten dit vindarna blåser.

"Politisk kontroll och maktutövning kan ske på olika sätt. Den mest uppenbara formen är den som bygger på öppet fysiskt våld och tvång. Men det finns även en annan form: den dolda och outtalade disciplineringen.

Om denna form av makt handlar Den dolda disciplineringen. Det är en lågmäld form av makt, svår att avgränsa, en del av vårt vardagsliv, inbyggd i den sociala strukturen. Vi finner den i den avväpnande toleransen av oliktänkande, i rättsapparatens övervakning av politiska uppfattningar och inte minst i att gamla maktformer ges nya namn och ansikten.


Makt och motmakt är en text om motstånd och opposition i en tid med stelnande politiska partier, med högervindar och med stora folkgruppers utomparlamentariska engagemang i miljö-, kärnkrafts- och fredsfrågorna. Thomas Mathiesen visar hur opposition och motstånd är möjligt och betonar viljan till motstånd och behovet av en klar handlingsstrategi."

Inga kommentarer: