< div id=”header ”>< / div>

söndag 31 mars 2013

Kommer V att lyckas samla rödgröna i en gemensam regering?

Bara en vänstersamverkan  kan rädda Sverige skriver Jonas Sjöstedt i DN. Jag tvivlar inte på V:s ambitioner att vilja styra in främst S och också MP i en mer vänsterradikal inriktning. Det ser lovande ut i vissa opinionsundersökningar men är ännu ingen trend som håller.

Både S och MP ska hålla sina kongresser och de vill nog inte ha förhållningsorder från V hur de ska förhålla sig. Säkert vill inte V heller vara de som med automatik kan tänkas stödja något rödgrönt utan att själv vara en del i det underlaget.

Det som talar emot V är dess rabiata men ändå konsekventa hållning mot privata vinster i välfärden där andra partier sagt att kvalitén är det viktiga. Sedan alla blocköverskridande överenskommelser där V antagligen vill riva upp en del. Sedan har vi de opinionsundersökningar som säger att C och KD är nära att ramla ur och SD som inte ens alliansen vill ha med att göra skulle få ökat stöd.

V har en förkärlek också att det mesta ska drivas i offentlig regi, att löner ska öka och därmed sätter fart på skattespiraler då personal är en av de tyngsta posterna offentliga arbetsgivare har med att göra. Samtidigt dras industrisektorn med svåra varsel, uppsägningar och omställningar och det är vad vi exporterar som skapar mervärden även i reproduktionen.

I stora stycken är idag V ett snällare parti på ytan än förr men det finns internt olika falanger och det har funnits hårda interna strider inom vänstern. Jag tyckte själv det kunde varit snyggt med Ulla Andersson som jämställd partiledare men V ville ha en och den kandidat som utmanade Rosanna Dinamarca ville inte bli bihang till Sjöstedt eller samarbeta i samma position. Hon har också visat missnöje att V lämnats utanför en ev. friskoleuppgörelse mellan blocken.

V har en pådrivande roll att spela i svensk politik men det är inte alltid ansvaret räcker till och oftast vill man använda sin insyn till att hitta sprickor inom S eller MP och oftast stödja sig på LO, SSU eller något förbund med arbetarprägel.

V har inte heller med sin ibland opportuniska blandning att vara feminister, socialister och gröna pådrivare skapa ett parti som med skärpa går hem i hela landet. Det är väldigt starka på vissa ställen men i min region Halland kommer de bara ifråga om det skulle bli rödgrönt samarbete i någon kommun i majoritetsläge. Idag faller det på att så är inte är läget för närvarande och således inte aktuellt.

Inga kommentarer: