< div id=”header ”>< / div>

onsdag 30 januari 2013

Mer glada grisar och fler betande kor !

Efter den uppdrivna debatten om köttskatt läser jag en debattartikel av en djurskyddsinpektör i min kommun ja en sån som kontrollerar och tar avgifter för att djuren ska må bra om lantbrukets villkor. Många stadsbor vill också det och se produkten i butiken attraktiv och med god djurhållning innan den kom dit. Men det kostar.

Nu är det väl så att en köttskatt inte pressar konsumtionen direkt utan skulle bli något byråkratiskt i marginalen men utbudet förändras inte. Jag kan hitta rostbiff från Sydamerika i min butik för HALVA PRISET och vattniga julskinkor till starkt reducerat pris. Min kött konsumtion förändras inte men funderar på hamburger- och korvkiosker som ger många ungdomar jobb hur det blir med dem? Man träffas socialt ofta på helgerna men käket har aldrig tilltalat mig vid såna hak men tilltalar andra.

Att förändra en attityd löses inte genom köttskatt och frågan är hur det urbaniserade stadsfolket ser på landsbygdens villkor. Partierna tävlar alla att fånga stadsröster och jag har ALLTID sett centern som böndernas intresseparti inte landsbygdens människor som röstar urbaniserat med stark anknytning till stan.

Många undrar om det finns en nationell livsmedelsstrategi nu när vi länge varit med i EU, när Arla ingår i en jättekoncern och bönder på löpande band fått lägga ner på grund av olönsamhet? Ett föredöme är Karlshamn som Krav-certifierat sina kök och restauranger. Andra kommuner har kostpolicyn framtagna som det jobbas med. Men en köttskatt löser inte problemen för våra lantbruk, ändrar inga attityder, förändrar heller inte vår köttkonsumtion. Det är bara ett byråkratiskt påfund och ett sätt för redan vegetarianer att hurra för och sen slippa debatten.

1 kommentar:

Anonym sa...

39.90 för benfri fläskkarre.
Det är standardpriset i min butik för importerat kött. Jag har inte råd att köpa svenskt.