< div id=”header ”>< / div>

tisdag 8 januari 2013

Det gröna folkhemmet får det chansen?

Det finns anledning att tro att S kommer att få ett grönare partiprogram i vår. Nog för att deras programkommission sitter fast i jobben, jobben, jobben kommer remissvaren att antyda om ett parti som går mot det gröna folkhemmet som en gång Göran Persson ville bli ett framtidsprojekt för kommande generation.

En del i detta är att göra sociala avtryck i städer där vi inte bara är konsumtionsmaximistiska varelser utan ger liv åt staden och färg åt tillvaron. Utsmyckning, gröna oaser med grön växtlighet och öppna platser borde vara en fråga som attrahera mitt i handel, caféer och platser som ska besökas för allehanda ärenden.

Typiskt Domusvaruhus med folkliv
Typiskt Domusvaruhus mindre folkliv
Gårdagens samhälle var mycket av Domus-palats där inom kort avstånd systembolaget, försäkringskassan och banker växte upp i centrala delar. I många städer ett kännetecken från andra orter och ganska tråkigt och förutsägbart men tryggt för den tiden men oftast bilberoende då det gällde att ta sig till centrum uträtta ärenden, en fikastund och sen klart.

Ett grönare folkhem kommer att vara mer multikulti, arbetet binder inte upp oss till några få ställen som vi har gemensamt, utan sker på olika tider , på olika platser, i olika livsskeenden och vi har olika syften att röra oss och vad som ska besökas. Formen för staden kräver då mycket mer av fantasi och att det levande tas fram. Inte de sten- och betongöknar som en gång byggdes för jobbens skull och för att skapa konsumtion. Men där det ändå fanns en levande kontakt mellan människor i staden trots den karga miljön. Allting kändes ändå nytt och samhället var i ständig tillväxt.

S-kritik mot partiprogramsförslaget

Inga kommentarer: