< div id=”header ”>< / div>

onsdag 21 november 2012

Återvinnare i politiken med i hetluften på budgetfullmäktige!

Varit med på ett budgetsammanträde mitt första hela på 15 år. Det varade i 12 timmar och jag gick in som ersättare för ordinarie ledamot för MP i Varbergs kommunfullmäktige. Jag saknar andra uppdrag inom MP. Så detta är det enda jag har för tillfället.

Jag är ganska nöjd med miljöpartets lokala insats i kf-gruppen. Utifrån kommunstyrelsens handlingar fanns bara två förslag: Ett från aliansen och ett från S. MP:s ks-ledamot avstod eller delgav sig att inte delta i besluten. Inte minst efter budgetberedandet blir det ett spel och en redan på förhand uppgjord föreställning mellan alliansen OCH S.

Pierre Ringborg (MP) i blått
Kan väl vara välkommet att blockpolitiken på så vis inte är så utmärkande men för mindre partier kan det vara ganska svårjobbat. Mycket material, röriga handlingar och nya papper som ska läsas igenom. Dessutom har den nya tekniken nått Varberg med "läsplattor".

Trots detta har ändå de samlade partierna tillsammans med tjänstemän och valda i nämnder gjort ett förträffligt arbete med formuleringar och inriktningar. Vi skulle inte gjort det bättre själva.

I MP:s kf-grupp bestämde vi oss att koncentrera oss på ett fåtal yrkanden och ändringsförslag. Bl.a. att förstärka kvalitén inom förskolorna med att stödja S avvikelseyrkande om att skjuta till 4 miljoner extra samt att utmana Alliansen att slopa vårdnadsbidraget på 3,4 miljoner.

I övrigt att avstå från 1,5 miljoner till asfaltering av start/landningsbana på flygfältet och lägga det på gång- och cykelvägar istället. Nu blev det så att MP:s yrkanden samlades i klump istället för att röstas inom nämnd för nämnd vilket borde varit det naturliga.

Alliansen som redan har egen majoritet ställdes mot S säravvikelser i en slutvotering och där lade vi miljöpartister ner vår röster och lämnade in en reservation gällande flygplatsärendet. HN:s ledare har fixerat sig vid diskussionen om en ev. skattehöjning om några år.

Det kan ju centern ta åt sig äran för då de tillsammans med S höjde skatten över huvudet på sina partners i dåvarande "fempartialliansen" som jag som ledamot i MP ingick i 1992.Överbudsparti blir man bara om man säger ja till allting, inte lär sig prioritera och vara försiktig vad gäller åtaganden. Klarar centern det som ligger nära "dekis"-linjen eller ska "nya" MP ta över den rollen?

Inga kommentarer: