< div id=”header ”>< / div>

söndag 23 september 2012

Miljöpartiet vill bredda sig i det nya partiprogrammet!

Nytt partiprogram på väg för Miljöpartiet De Gröna. Förtydligande av kraften som resultatinriktad i svensk politik och att en politik som omfattar alla samhällsområden? Utan att säga för mycket har det i tidigare undersökningar varit så att MP haft störst förtroende i miljö- och klimat men ytterst svaga så fort det handlat om andra områden främst ekonomi då det börjar skära sig.

När jag en gång i tiden på en kongress ville slopa det ursprungliga namnet "miljöpartiet" till förmån för det mer internationella "De Gröna" var det närmast ett helgerån att ta bort det som förenade krafterna inom dåvarande MP. Istället blev det som bekant att detta lades till ursprungsbeteckningen. Det var för övrigt på den tiden allt inom EU var skit för miljöpartister och Sverige var heller inte med.

Nu laborerar man med att stundtals kallas käckt kalla sig Skolpartiet de gröna, jobbpartiet, frihetspartiet och tänker kanske inte på att i början fanns även det mer futuristiska Framtidspartiet med som en idé. "De Gröna" finns med som grund men tydligen finns en irritation att miljöpartiet inte kan mer än "miljö" och uppfattas som det. Varför inte kalla sig Tillväxtpartiet rätt och slätt?

Vad som markant skiljer sig från MP från förr och nu är att det då var mer fokus på det lokala arbetet och aktivister numera ett mer strömlinjeformat parti som har storstadsanpassat sig och har makten i bl.a. Göteborg och Malmö ihop med S och V.

Dock sägs nu att man inte vill peka ut speciellt "rödgrönt" som instrumentet att få igenom sitt partiprogram från rikspartiet utan mer beklagar sig att alliansen visar ointresse. På lokal nivå fungerar dock grön politik i olika konstellationer eller man blir satt i opposition när något parti kör över MP trots läge att partiet skulle kunna ingå i en majoritet (min not).

Inga kommentarer: